Waarom zou je alcoholische dranken drinken?

Waarom zou je alcoholische dranken drinken?

Omdat het lekker is…

Zo klaar, nee, zo gemakkelijk is het niet. We hebben Dry January er net op zitten, dat betekent dat er veel mensen zijn die besluiten om de gehele maand januari geen alcohol te drinken. Denk je meteen; dat lukt me nooit… dan is het misschien goed om eens na te denken om het toch te doen. Ik zal je niet meteen alcoholist noemen hoor, maar volgens het Jellinek instituut ben je een zware drinker als je ten minste 1 keer per week meer dan 6 glazen met alcoholische drank drinkt.

Hoor jij daar ook bij? Dan hoor je bij de 11,3% van de zware drinkers. Toen ik in mijn studententijd zat denk ik dat 90% van mijn omgeving op dat moment zware drinkers waren. En met carnaval is het in Brabant en Limburg ook zeker een 70% of meer…

Wat doet alcohol met je?

Alcohol is van nature een giftige stof. Het verdooft je receptoren en daarmee worden je hersenfuncties ook vertraagt met de bekende gevolgen van dien. Je lever gaat dus meteen aan de slag om alcohol op te ruimen. Gelukkig is alcohol niet heel schadelijk, althans als je er verantwoord mee om gaat. Drink je op een avond meer dan 25 glazen, dan is de kans op hersenschade aanwezig.

Word je er nu echt dik van?

Ja. Ja je wordt er echt dik van. In alcohol zitten heel veel calorieën die gemakkelijk omgezet worden in vet. Maar er is nog iets minder leuk aan alcohol. Alcohol vertraagt namelijk de afbraak van vet uit voeding. Dus heb je gedronken dan zorg je ervoor dat je meer vet opslaat. En om het helemaal af te maken, je krijgt er ook nog eens trek van. Dus een nootje of een worstje gaat er zo in. En als je dan beseft dat alcohol remmingen wegneemt…. je voelt hem al aankomen…. Succes!

En nu? Alcoholvrij?

In alcoholvrije dranken zitten meestal minder calorieën, dus dat is wel aan te raden. Maar ik heb niets tegen een paar glazen alcohol als je een leuke avond hebt (eens per week). Belangrijker is om te kijken of je wat minder kunt drinken. Een mooie manier is om vooraf af te spreken hoeveel je drinkt. Zet dat apart en is het op, dan is het op. Dus: wil je twee biertjes drinken, dan leg je er twee in de koelkast en de rest lekker lauw. Drink tussendoor een glas fris of beter, water. Dat zal ook helpen tegen een kater als je een keer uit de bocht schiet. En laat je vrienden/partner opletten als je dat zelf moeilijk vindt. Een reden om eens goed te luisteren!

En wat we allemaal al wisten…

Alcohol en verkeer gaat niet samen, dus laat je rijden of beter wandel of fiets naar huis, dat is ook gezonder! Zorg dat je goed slaapt en de avond nadat je een keer bent uitgeschoten vroeg naar bed gaat. Door alcohol slaap je lichter en zul je vermoeider zijn, en vermoeide mensen eten en snacken meer!

Proost!

Geef een reactie